torsdag 4 juni 2015

Vi vet att det är sant!

Vi ska alla dö - du och jag också! Vi vet bara inte när, hur eller på vilket sätt. Det är svårt att greppa - men vi vet att det är sant. Men vem vill se sina barn mista sin far i cancer långt innan det egentligen borde vara dags att lämna jordelivet! Tankar om orättvisor, frågor om varför och känslorna far som vågor på ett öppet hav. Fyllt av smärta!

Jag ser mina fantastiska barn Erica och Sandra - som numera är vuxna fantastiska kvinnor - gråta stilla av sorg och i förtvivlan över sin pappas långsamma resa tillbaka dit där vi alla kommer ifrån. Till ljus och kärlek. Tillbaka till det eviga energiväsen vi alla är. Till platsen där han åter får förenas med vårt ursprung.

Hur långt är ett liv? Går ett liv att mäta i tid? Ja, säger du, och visst gör det det, säger jag. Vi räknar sekunder, minuter, timmar, år... Men skulle det kunna vara så att ett liv redan är utmätt och klart när vi föds och ALDRIG var tänkt att mätas i just tid. Tänk om det i stället handlar om hur vi utvecklas och tar hand om oss, vad vi gör med våra liv och vilka val vi gör. När det är dags så är det dags och förmodligen också rätt tid att gå vidare, för annars skulle det väl inte ske? 

Ulf fick sin första signal på att något var tokigt sportlovsveckan 2005. Det är nu lite över 10 år sedan. Jag har följt hans kämparglöd, sett hans enorma styrka och även hans mörker på nära håll, som hans käraste under 25 år. Jag har följt honom på avstånd som vän och som mor till våra flickor, efter det att vi 2009 valde att gå åt skilda håll. Cancern var ett starkt uppvaknande för oss båda och förde oss på olika vägar i livet. 

Ulf klagade aldrig över sin smärta - trots att vi som levt tillsammans med honom sett honom lida. Han ville att livet skulle levas, utan att tala allt för mycket om hans elaka sjukdom. Cancern visade oss alla på vad tålamod innebär. Ulf visade oss alla hur man kan bära sin sjukdom utan att lägga den på någon annan. Under 10 års tid hade Ulf cancer - men cancern hade inte honom. Hans beslutsamhet och mentala styrka har varit enorm och beundransvärd. 


Ulf valde att berika sitt liv med idrott och träning, som var hans stora passion. En svensk klassiker gjorde han många gånger. Han valde att skola om sig till massör i vuxen ålder och har under sina verksamma år hjälpt många människor med sina behandlingar. Under mer än ett decennium var han med i Norrhults räddningstjänst, bland annat som rökdykare. 

Jag är så tacksam över att just han blev mina tösers pappa. På sin dödsbädd inspirerade han oss med sitt tålamod och inre lugn, och visade oss vad tacksamhet är. Han fick oss att förstå vidden av de små tingen i vardagen, som när syster och faster Carina kammar Ericas hår, när flickorna fanns där varje natt vid hans sida, som när han vaknar möter honom med ett leende och säger: Hej pappa! eller som när skratt gör så att magen knyter sig. En tacksamhet som vi så många gånger springer ifrån i vardagen.

En man, vars hustru tog livet av sig för många år sedan, sa för ett tag sedan till mig: 
Först är sorgen som ett öppet och djupt sår. Med tiden läker det och kvar blir ett ärr. Ärret finns där sedan för att påminna oss om alla härliga och roliga stunder. Ärret kommer även att påminna oss om vad vi en gång så smärtsamt gått igenom, men om vi tillåtit oss att vara i sorg och gjort vårt sorgearbete minns vi utan smärta. Han sa också: Det är inte tiden som läker, det är vad vi gör under tiden.

Alla känslor och dess motsatser finns...
Sorg och glädje
Gråt och skratt
Mörker och ljus
De går hand i hand

Jag älskar därför finns jag!
Jag gråter därför är jag!
Jag skrattar därför läker jag!

Med kärlek,
Catarina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar