tisdag 11 augusti 2015

Hur du andas påverkar din hjärna, ditt hjärta och dina muskler

Är din hjärna full av tankar? Är klockan din bäste vän? Fyller du dagarna till bredden med aktiviteter? Får du håll eller mjölksyra vid träning? Har du kalla händer och fötter? Har du ofta infektioner? 

Hjärnan, hjärtat och musklerna 
är de mest energikrävande organen i kroppen och påverkas därför mest och hårdast av hur du andas. Därför är det inte bara viktigt ATT du andas - utan även HUR du andas! 

Men tänker du kanske... 
...andningen sköter sig ju automatiskt! Varför ska jag bry mig om hur jag andas?
JA, andningen styrs automatiskt MEN andningen speglar även vad som pågår i kroppen! 
Genom att ta kontroll över andningen kan du hjälpa din kropp så att den får den energi som den behöver för att fungera optimalt och hålla sig frisk.

Tänk på bränsletillförseln på en bil. Får bilen för lite bränsle hackar motorn och stannar. Får den för mycket bränsle blir den sur och stannar! Din andning syftar till att upprätthålla balansen mellan behovet av syre och kroppens produktion av koldioxid. Brist på koldioxid ger syrebrist så precis som bilen behöver rätt mängd bensin till motorn behöver kroppen balans mellan syre och koldioxid för att fungera optimalt.

Hjärnan behöver 20 % av syret i kroppen.
Är det fel syrebalans i kroppen påverkas vårt hjärta och vi får en sämre cirkulation. 
Får i sin tur inte musklerna rätt mängd syre har de en sämre uthållighet med t ex ökad mjölksyra som resultat. Så... Genom att förbättra din andning ger du helt enkelt hjärnan möjlighet att fungera optimalt, du hjälper din kropp till en bättre cirkulation, och musklerna får ökad uthållighet. 

De två vanligaste sätten att andas på är 1. överandning, vilket innebär att andas mer än vad kroppen behöver och 2. oregelbunden andning, vilket innebär snörvlande, hostar, suckar, håller andan, stora andetag innan prat, harklar med mera.

Det finns 5 principer för en bra andning - var av NÄSANDNING är en. 
När du andas genom näsan förbereder du luften så att kroppen kan ta till sig luften på bästa sätt. Det gör din kropp bäst när näsandningen värmer upp inandningsluften i stället för att du drar ner kall, rå och torr luft genom munnen. Din näsas flimmerhår fångar dessutom upp partiklar, bakterier och virus vilket inte din mun och hals gör. Luften når djupare ned i lungorna tack vare att näsandningen gör luften strömlinjeformad, medan munadningen är turbulent och ineffektiv. Inte nog med det, dina bihålor producerar ämnet NO (kvävemonoxid) som gör att den glatta muskulaturen i dina luftrör vidgas och att dina blodkärl vidgas nere i lungorna. Dessutom hjälper NO till att oskadliggöra de virus och döda de bakterier som trots allt smugit sig ner i lungorna. Kanske via ett och annat obevakat andetag med munnen! eller som flimmerhåren missat. 

Övning för en förbättrad andning!
Räkna steg 3/6 - med munnen stängd


  • Öva på en längre utandningen än inandning när du går, joggar eller cyklar. 
  • Räkna antal steg/cykeltramp på inandning och på utandning. 
  • Sträva efter att räkna fler steg/cykeltramp på utandningen. 
  • Antalet steg/tramp kan variera beroende på vad du gör och dagsformen.
  • Det viktigaste är att du räknar längre på utandningen än på inandningen.
  • Hitta en rytm som passar dig, till exempel 3 på inandning och 6 på utandning.

Våra celler behöver syre, vatten och näring.
Lycka till!

PS. Vill du lära dig mer, få mer information eller hjälp med hur du kan förbättra din andning -  då är du varmt välkommen att kontakta mig, Catarina Bäckstrand, på tfn 070-603 88 33, maila mig catarina@entiretyab.com eller kontakta mig via min sida www.entiretyab.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar